Aktuální zprávy Monday, 10. March 2014

Nejjednodušší způsob získávání energie ze Slunce: SMA uvádí na trh nový mikrostřídač

Šárka Vlasáková

SMA Central & Eastern Europe s.r.o.
Branická 532/98
14700 Praha 4
Czech Republic

www.SMA-Solar.com

SMA v těchto dnech uvádí na trh mikrostřídač Sunny Boy 240 - po USA také v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Tento mikrostřídač  provozovatelům FV systémů umožňuje ovládat každý FV panel zvlášť. Návrh a instalace FV elektráren je díky SB240 velmi jednoduchá, s možností následného flexibilního rozšíření. Mikrostřídač je možné využít na dosud téměř nemyslitelné a různorodé plochy. Mikrostřídačům nevadí odlišné typy FV modulů, ani částečné zastínění jejich plochy.

Střídač pro každý FV panel
K přeměně stejnosměrného napětí na střídavé jsou namísto „velkého“ stringového střídače využívány mikrostřídače, umístěné přímo u modulu.

Každý systém může být jednoduše rozšířen
Díky svému modulárnímu principu umožňuje Sunny Boy 240 provozovatelům rozšířit své FV systémy dle libosti, samozřejmě v souladu s místními předpisy. Mikrostřídače se například výborně hodí i pro provozovatele FV systémů, kteří si chtějí přidat pár panelů k již existujícímu stringovému systému, nebo pro ty, jež požadují pouze systém se střídači pro jednotlivé panely. Systém může být rozšířen nebo pozměněn krok po kroku, v závislosti na potřebách a finančních zdrojích provozovatele.

Jednoduchá instalace, efektivní provoz
Jedna z nejsilnějších stránek nového Sunny Boy 240 a celého systému je jeho jednoduchost. Díky speciálně vyvinutému konceptu obsahuje Sunny Boy 240 přibližně o padesát procent méně součástek než konkurenční produkty. Jeho instalace je tudíž obzvláště snadná - tzv. „plug-and-play“.  Celý systém je tak velmi efektivní. Prostřednictvím Sunny Multigate - komunikačního rozhraní pro rozvodnou síť, mikrostřídač  Sunny Boy 240 také poskytuje analýzu, diagnostiku a monitorování výnosů elektrárny přes portál Sunny Portal nebo program Sunny Explorer. Přístup do aplikace SMA Online Portal je součástí standardní nabídky. V této aplikaci lze zvolit možnost tzv. zjednodušené obsluhy – díky které mohou být rychle zjištěny a napraveny např. problémy s moduly či jejich stíněním.

Různorodé způsoby využití
Při kombinaci individuálních panelů řízených mikrostřídači  Sunny Boy 240 mohou být realizovány i značně náročné aplikace: mikrostřídače si efektivně poradí i s částečným zastíněním, složitou stavbou a orientací střechy nebo s extrémně malými systémy. Modulární princip mikrostřídačů nabízí ideální způsob, jak s malými počátečními náklady začít s fotovoltaikou, a díky snadné rozšiřitelnosti systému kdykoliv v budoucnosti elektrárnu postupně zvětšovat.

Více informací o Sunny Boy 240 můžete nalézt na www.SMA.de/en.

SMA Central & Eastern Europe s.r.o. je dceřinou společností německé SMA Solar Technology AG. Na český a slovenský trh vstoupila v roce 2009 pod názvem SMA Czech Republic s.r.o., v roce 2011 se přejmenovala na SMA Central & Eastern Europe a zastřešuje nyní také  bulharský, rumunský, maďarský a polský trh. Kromě obchodního zastoupení je pro zákazníky z regionu střední a východní Evropy k dispozici také tým spolupracovníků zajišťujících technické, marketingové, servisní a poradenské služby.

O společnosti SMA
Skupina SMA dosáhla v roce 2013 obratu více než 0,9 miliardy eur a je světovým lídrem v oblasti fotovoltaických střídačů, klíčových prvků každého FV systému. Zabývá se energetickým managementem a přináší zásadní inovativní technologie pro řízení dodávek energie budoucnosti. Společnost SMA má hlavní sídlo v Niestetalu u německého Kasselu a zastoupení v 21 zemích. Celý koncern celosvětově zaměstnává více než 5000 lidí. Široké portfolio produktů SMA obsahuje kompatibilní střídače pro všechny typy panelů na trhu a pro FV instalace všech velikostí. Produktová škála zahrnuje střídače jak pro zapojení do distribuční sítě, tak pro ostrovní a hybridní systémy. Produktové portfolio je doplněno komplexním servisem a řízením provozu rozsáhlých FV parků. Od roku 2008 je společnost SMA Solar Technology AG zapsána na Frankfurtské burze cenných papírů (S92) v segmentu trhu „Prime Standard“, a také zařazena do indexu TecDAX.

SMA Central & Eastern Europe s.r.o.
Branická 532/98, 147 00 Praha 4, Česká republika
Email: Info-CEE@SMA-Solar.com